Ο Νέος Πατριωτισμός και η Νέα Ταυτότητα των Ελλήνων: όχι, ευχαριστώ δεν θα πάρουμε!Πρώτη φορά που έτυχε να συναντήσω τον όρο «νέος πατριωτισμός» ήταν σ’ ένα πολιτικό forum στο διαδίκτυο όπου τα μέλη του forum ήταν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, Αμερικανοί πολίτες. Το θέμα που συζητιόταν ήταν η έννοια του πατριωτισμού στην Αμερική σήμερα.  Ο νέος πατριωτισμός για τον οποίο γινόταν λόγος δεν είχε καμία σχέση με τον υγιή πατριωτισμό ενός λάου που αγαπά την πατρίδα του ακόμα κι όταν, όπως λέει ο ποιητής, «αυτή τον πληγώνει». 
Ο νέος αναδυόμενος πατριωτισμός που ξεκίνησε με το δόγμα Bush και συνοψίστηκε στη φράση «αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας» είναι η τυφλή και απροβλημάτιστη αφοσίωση στην πατρίδα ακόμα κι όταν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την εξουσία της καταπατούν κάθε έννοια της δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης και βούλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Tο ίδιο ακριβώς προπαγανδιστικό σλόγκαν «O con noi o contro di noi» (ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας) χρησιμοποίησε ο Μουσολίνι στους πύρινους λόγους του σε όλη την επικράτεια της φασιστικής Ιταλίας.  
Σε πρόσφατη ομιλία του, ο κύριος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της χώρας μας,   κάλεσε τον ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα «νέο πατριωτισμό»  που δεν θα στηρίζεται στην «αποθέωση της Ελλάδας» αλλά στην ενότητα, την ομοφωνία και τους κοινούς στόχους. Ο κύριος Παπαντρέου δείχνει, ως γνήσιο παιδί της Αμερικής, να μη κατανοεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα την οποία, μονομερώς μαζί με τoυς Τροικανούς προσκεκλημένους του, κυβερνάει. Μιλάει για «τεχνικές διαιρέσεις» και «κατασκευασμένες διαφωνίες» δείχνοντας, με αυτόν τον τρόπο, πως δεν πιστεύει πως η οργισμένη αγανάκτηση του λαού που έχει ξεχειλίσει,  είναι αληθινή.  Αδυνατεί πλήρως να μπει στη θέση του μέσου Έλληνα που από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε σε δεινή θέση, φτωχότερος από ποτέ άλλοτε, και από πολίτης μιας ελεύθερης χώρας, να γίνεται πολίτης μιας κατεχόμενης μπατανίας. Αυτός ο μέχρι χθες ανυποψίαστος Έλληνας καλείται να πληρώσει τα υπέρογκα χρέη που οι «γνήσιοι πατριώτες» σύναψαν επί σειρά ετών την ώρα που η μεγαλύτερη μερίδα του λαού έχυνε ιδρώτα για να εξασφαλίσει το μεροκάματο του.
Στη συνέχεια της ομιλίας του,  ο πρωθυπουργός προέτρεψε το λαό  «να αγωνιστούμε  όλοι μαζί για τις μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις, για να είναι ικανές να επιβιώσουν στους άγριους ανέμους  της παγκοσμιοποίησης. Να συμβάλουμε όλοι μαζί στην εξάλειψη της φτώχειας».  Άφωνη, μη μπορώντας να πιστέψω τα αυτιά μου, σκέφτηκα τις επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, σκέφτηκα τους χιλιάδες απολυμένους και άνεργους, σκέφτηκα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που είδαν εν ριπή οφθαλμού το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης να εκτοξεύονται.  Σκέφτηκε την βαθιά ύφεση στην οποία έχει βουλιάξει η χώρα και αναρωτήθηκα μήπως ο πρωθυπουργός μας ζει σε καμιά άλλη χώρα με ανθούσα οικονομία και γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης;  
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έκπληκτη ακούω να συνεχίζει το μονόλογο του, απτόητος:  «Να καταφέρουμε να χτυπήσουμε όλοι μαζί τη διαφθορά και  τις πελατειακές αντιλήψεις. Να παλέψουμε  όλοι μαζί για μια κοινωνία, αλλά και μια γειτονιά, αλληλεγγύης  και ανθρωπιάς».  Για ποια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς μιλαέι;  Σκέφτηκα το μπαράζ νομοσχεδίων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις περικοπές στα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στα ιατρεία του ΙΚΑ, τις περικοπές στις κοινωνικές παροχές, τη συρρίκνωση των σχολείων και νοσοκομείων και αναρωτήθηκα αν, μήπως, ο κύριος πρωθυπουργός μάς περνάει για ηλίθιους;   Όσο για τη διαφθορά, ας ψάξει για τους ενόχους μέσα στους κόλπους της δικής του παράταξης, να νοικοκυρέψει πρώτα το δικό του σπίτι, πριν επιχειρήσει να νοικοκυρέψει τα σπίτια των άλλων που δεν σπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, δεν λεηλάτησαν τα ταμεία και δεν εισέπραξαν καμία μίζα από τα μαύρα ταμεία τηw Siemens.
Και συνεχίζει ενώ εγώ βάζω ένα ποτηράκι ουίσκι για να καλμάρω τα νεύρα μου που για ακόμη μια φορά μου τα κάνανε τσατάλια.
Νέος πατριωτισμός σημαίνει, να κάνουμε την Ελλάδα δύναμη ποιότητας, δύναμη αξίας, δύναμη ηθικής, σε μια  παγκόσμια κοινωνία. Μια νέα ταυτότητα, που μας ταιριάζει ιστορικά και  μας εγγυάται διαχρονικά μια δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία ανάπτυξης  και Δημοκρατίας.
Ακούγοντας τη λέξη παγκόσμια κοινωνία μού σηκώνεται και πάλι η τρίχα. Μα, όλα αυτά που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας, όλη αυτή η εξαθλίωση, η μιζέρια, η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, ο ανθρώπινος εξευτελισμός, η παγκοσμία κοινωνία δεν μας τα επέβαλε;  Ποιοι είναι αυτοί οι Τροικάνοι που εισέβαλαν στη χώρα μας αν όχι οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ιδέας και της νέας τάξης πραγμάτων που χρόνια τώρα μαγειρεύανε  και περίμεναν να εφαρμόσουν οι ισχυροί του πλανήτη;  
ΌΧΙ, κύριε Παπανδρέου, δεν θέλουμε την παγκόσμια ταυτότητα που θέλεις εσύ να μας επιβάλεις.  Ούτε το είδος του πατριωτισμού που υποδουλώνει και απειλεί πως «αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εναντίον μας!»  Θέλουμε πίσω την Ελληνική μας ταυτότητα, την ελληνικότητα μας, με όλα της τα στραβά και ανάποδα.   Ναι, θέλουμε να αποθεώσουμε την Ελλάδα των προγόνων μας γιατί η σύγχρονη Ελλάδα μας πρόδωσε, μας στέρησε την αξιοπρέπεια μας και ότι καλό είχαμε να δώσουμε σ’ αυτήν τη χώρα.  Θέλουμε να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας, την νοοτροπία μας και τα πιστεύω μας σε πείσμα όλων εσάς που θέλετε να μας κάνετε παγκοσμιοποιμένους πολίτες. Θέλουμε να καπνίζουμε, να ξενυχτάμε, να γελάμε,  να ονειρευόμαστε, να χαιρόμαστε τη ζωή και τις ομορφιές της πατρίδας μας, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!